Nieuwe versie ‘Hello, world’

De tweede groep heeft mijn module “Hello, world” afgerond dus het is tijd voor weer een nieuwe blogpost. Ik heb deze keer het een en ander aangepast ten opzichte van de vorige versie en daar wil ik jullie graag over vertellen. Daarnaast zal ik de nieuwe eindproducten laten zien.

20181009_130109Allereerst heb ik het boekje aangepast door alle opdrachten eruit te halen en alleen de uitleg in het boekje te doen. De opdrachten heb ik verdeeld op moeilijkheid waardoor de leerlingen met een makkelijke opdracht kunnen beginnen als ze het nog lastig vinden maar ook een moeilijke opdracht kunnen kiezen als ze al het vertrouwen hebben dat ze het kunnen. Ik heb deze opdrachten hiervoor geprint op groene, gele en rode briefjes waardoor dit voor de leerlingen goed zichtbaar is. Met het maken van een groene opdracht verdienen de leerlingen 1 punt, met een oranje opdracht 2 punten en met een moeilijke rode opdracht 3 punten.

 

Daarnaast kreeg ik als feedback op mijn vorige post dat mijn uitleg over variabelen niet handig was. Door mijn uitleg konden er bij leerlingen misconcepties ontstaan en daardoor heb ik dit aangepast. In de vorige versie legde ik variabelen uit aan de hand van een doos waar je iets in stopt of uit haalt. In de nieuwe versie heb ik dat na deze feedback veranderd in een wasknijper waar je een cijfer aanhangt.

Schermafbeelding 2018-11-15 om 10.36.19

Ik merkte dat beide veranderingen erg goed aansloegen. Leerlingen hadden er veel plezier in omdat de makkelijke opdrachten goed haalbaar waren en wilde het liefst elke les alle opdrachten gemaakt hebben. Als we verder kwamen in de module werden de moeilijke opdrachten dermate ingewikkeld dat het niet meer haalbaar was om veel opdrachten te maken. Wel waren deze opdrachten voor de leerlingen erg leerzaam merkte ik.

In deze groep zaten enkele leerlingen die de lat voor zichzelf erg hoog legde. Voor de eindopdracht wilde enkele leerlingen een bestuurbaar vliegtuig maken. Omdat dit toch erg lastig zou worden, ging dat niet door. Hun volgende idee was een bestuurbare auto en ze waren er van overtuigd dat dat ze ging lukken. Een ander groepje pikte dit op en wilde dit ook maken. Het ene groepje ging aan de slag met karton en de ander ging het 3D ontwerpen en printte het uit op onze 3D-printer. Beide wilde de motoren laten draaien op batterijen omdat ze dan sneller gingen. Door een transistor te gebruiken konden ze met de micro:bit de motoren dan toch nog aan en uit zetten. Met een servo wilden ze kunnen sturen. Uiteindelijk was er te weinig tijd en hebben ze het beide niet afgekregen. Als ze er 1 middag aan hadden gewerkt had het waarschijnlijk wel gewerkt, helaas hebben ze dat niet zelf gedaan en was het blok nu klaar.

20181113_145353

Een groepje van 3 meiden ging een gitaar, of beter gezegd een banjo, maken. Deze banjo maakt geluid als je op de knoppen van de micro:bit drukt en er zit zelf een melodie in geprogrammeerd. De leerlingen hebben de micro:bit aangesloten op een koptelefoon en konden zo een liedje spelen. Aan de voor kant zit de micro:bit waarmee je een liedje kon spelen en die verstuurde dit naar de andere micro:bit op de achterkant en die was aangesloten op een koptelefoon.

20181113_145630

Twee groepjes wisten lang niet wat ze wilde maken en hebben veel verschillende ideeën bedacht maar niet uitgewerkt voor ze gingen beginnen. Uiteindelijk gingen ze een doos maken die alleen te openen was met een code. Op de ene micro:bit moest je de code invoeren en dan moest de andere micro:bit de doos open maken. Helaas hadden ze veel tijd verloren met het half uitwerken van halve ideeën waardoor het nog niet helemaal werkte.

20181113_145825.jpg

Daarnaast waren er 2 groepjes van 2 meiden die heel het blok keihard hadden gewerkt en die wilde beide de lovemeter uitwerken tot een echte lovemeter. Het ene groepje werd helaas geteisterd door de griep waardoor ze elkaar vaak afwisselde met aanwezigheid. Dit groepje heeft zich meer gefocust op de code en kwam met een groot uitgeknipt hart als lovemeter. Op beide kanten was een lovemeter geplakt en door beide op de A-knop te drukken werd de liefde gemeten tussen beide personen. Het tweede groepje heeft een lovemeter gemaakt waarbij ook nog lampjes gingen branden. Onder de 50% gaan alleen de onderste lampjes branden. Onder de 75% gaan ook de tweede lampjes branden en boven de 75% gaan alle lampjes branden.

Ik ben heel blij met de resultaten en ben benieuwd naar de volgende groep. Daarnaast ben ik hard bezig met extra materiaal waaronder een neopixeldoos en een stopcontactendoos voor de micro:bit. Hierover zal binnenkort een blogpost volgen.

U kunt de nieuwe versie van ‘Hello, world!’ hier vinden.

2 gedachtes over “Nieuwe versie ‘Hello, world’

 1. Martine

  Hallo Jeroen,

  leuk dat je een serie lessen hebt gegeven met de micro:bit. Ziet er goed uit. Dank voor het delen van je lensideeën.

  Ik heb zelf op de basisschool van mijn dochter samen met een vader vier keer een middag een les verzorgd met de micro:bit. Na twee introductielessen, hebben de leerlingen in twee lessen spellen van hout gemaakt voor de micro:bit. Misschien vind je dat leuk om te zien. Ik heb er een blogpost en een YouTube-filmpje over gemaakt:

  http://programmeren-met-scratch.blogspot.com/2018/05/spellen-maken-met-de-microbit.html

  Hartelijke groet,

  Martine

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s